Op deze bladzijde is het nieuws te vinden.
Ook ingezonden nieuws kan hier worden geplaatst.


Website

De website van de
DC-10 Sky Riders geeft een leuk beeld van de club activiteiten.

De inhoud van de website wordt gemaakt door de leden. Als iemand een leuk verhaal, een leuke foto of fotoserie heeft, dan kan deze uiteraard worden geplaatst.

In het archief is een overzicht te vinden van alle (bekende) ritten, inclusief foto's, het verslag en de route.

Naast de vaste club activiteiten kunnen leden ad hoc activiteiten op de website plaatsen. Hiervoor een kant en klaar verhaal opsturen naar de webmaster.

Meet & Greet rides kunnen worden opgegeven middels een e-mail aan de leden en aan de webmaster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DC-10 Skyriders 2011-2021 ©

 

Milieuzones en milieustickers
door Luuk - 27 april 2019

NB: geen garantie voor de volledigheid/ juistheid van onderstaand artikel

Er komen tegenwoordig steeds meer milieuzones (of LEZ; Low Emission Zone) in de Europese steden. Zo zijn er milieuzones te vinden in België (Antwerpen en Brussel), Denemarken, Duitsland (grote steden), Frankrijk Milieu sticker Brussel(Parijs, Grenoble, Lyon, etc.), Groot Brittanië (London), Hongarije (Boedapest), Italië (bijna alle steden), Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden. Elke zone heeft zijn eigen bepalingen en het is meestal zeer onduidelijk of deze zone's ook voor motorfietsen gelden.
Als elk land zijn eigen milieu- en tolstickers invoert, dan is je de hele motorfiets volgeplakt als je een rondje Europa gaat doen.

Vele websites berichten hierover, maar of het altijd compleet is? Er bestaat ook de website http://urbanaccessregulations.eu/, die tot 23 december 2017 gesponsord werd door de Europese Commissie. Vanaf 23 december 2017 wordt de website gerund op basis van commerciële financiering door Sadler Consultants Ltd. Op de disclaimer staat dat de informatie niet correct hoeft te zijn; alleen de officiële websites zijn bepalend. Er staat ook geen datum vermeld op de publicaties op deze website, dus het is niet te achterhalen of deze regels up-to-date zijn. Bij de Algemene voorwaarden staat ook vermeld dat deze website is bedoeld voor auto's. Nou, daar heb je als motorrijder wat aan. Ook de website van de ANWB heeft de nodige informatie over milieuzones.

Er zijn, voor zover ik kan achterhalen, op dit moment milieuzones voor motorfietsen te vinden in (ik geef geen garantie):

De verwachting is dat deze regelgeving in de nabije toekomst nog drastisch wordt uitgebreid, zodat ik verwacht dat het al snel helemaal niet meer te volgen zal zijn. Elke zone heeft zijn eigen bepalingen en het is meestal zeer onduidelijk of deze zones ook voor motorfietsen gelden.
Ook is het de vraag of er op motorfietsen voldoende ruimte is om alle milieu- en tolstickers een plekje te geven. Bij milieustickers gaat het om exemplaren met een diameter van maar liefst 8 cm. Alle milieu- en tolstickers moeten dan ook nog op de voorkant van het voertuig worden aangebracht .... onmogelijk!

Het bovenstaande overzicht in uiteraard onder voorbehoud. De meeste informatie is slecht te vinden en ook de verschillende talen van de officiële websites maakt het er niet echt beter op. De zoekmachines kunnen het daardoor vaak slecht of helemaal niet vinden. De website http://urbanaccessregulations.eu/ geeft dan eigenlijk de meest volledige informatie, alhoewel de correctheid niet wordt gegarandeerd. Deze website is sinds december 2017 een commerciële onderneming geworden en ik begin nu al te twijfelen aan de juistheid ervan; vele interne links op deze website werken namelijk al niet meer.


 

Milieusticker Frankrijk
door Luuk - update 06 maart 2019

Met grote regelmaat is er nieuws over bureaucratische innovaties in Frankrijk. Zo kwamen er de afgelopen milieustickerjaren voorschriften over reflecterende kleding, helmstickers en alcohol tester's. Gelukkig is geen van deze voorschriften meer van toepassing op ons. De nieuwste bureaucratische innovatie is de invoering van een verplichte milieu-sticker voor motorfietsen in diverse steden.
 
Bestuurders van oudere motorfietsen moeten voortaan, bij een bezoek aan een stad, bereid zijn om met de motorfiets aan de hand af en toe een wandeling te maken. Voertuigen van vóór 1 juni 2000 krijgen namelijk geen Franse Milieu sticker.

Deze zogenaamde "Crit'Air" - sticker is bedoeld voor binnensteden die een "Zones à Circulation Restreinte" (ZCR) hebben ingevoerd. De stad zelf bepaalt welke categorie voertuigen de stad in mogen en geven dit aan op borden. Er bestaan voor motorfietsen 5 categorieen:

Crit'Air-Klasse
Norm
eerste inschrijving
1 EURO 4 vanaf 1 januari 2017
2 EURO 3 01-01-2007 t/m 31-12-2016
3 EURO 2 01-07-2004 t/m 31-12-2006
4 geen norm 01-06-2000 t/m 30-06-2004
geen "Crit’Air"  geen norm voor 01-06-2000

Het is overigens wel grappig om te zien dat voor motorfietsen klasse 1 overeen komt met EURO 4 en klasse 4 overeen komt met EURO 1 (of nul). Als er in de toekomst een EURO 5 of 6 norm voor motorfietsen komt, dan moet de Crit'Air-classificatie natuurlijk worden herzien en moet iedereen een nieuwe sticker kopen.

Meer informatie is te vinden op: https://www.crit-air.fr/nl.html. Deze website geeft alle informatie, maar bij het bestellen kom je uit bij de website van Green-Zones Gmbh in Berlijn. Via deze website is deze sticker te bestellen voor € 29,65 en de sticker wordt thuisgestuurd.

Bij de officiele franse website https://www.certificat-air.gouv.fr/en/ is deze stickers ook te bestellen en dan kost het maar € 4,21. Toch een beetje voordeliger en de sticker wordt ook thuisgestuurd. De levertijd zou ca. 10 dagen zijn, maar dit kan opgelopen naar ca. 4 tot 6 weken.


 

Milieusticker(tje) Frankrijk
door Luuk - update 06 maart 2019

Bij de officiële Franse website https://www.certificat-air.gouv.fr/en/ is de Franse milieusticker te bestellen.Franse  milieuzoneDeze sticker kost slechts € 4,21 en de sticker wordt thuisgestuurd. De levertijd zou volgens de berichten ca. 10 dagen zijn, maar dit kan wat oplopen voordat het stickertje in huis is.

Nou ja, stickertje ....... met een doorsnede van bijna 8 cm is er echt wel sprake van een heuse sticker.

De sticker kan achter de voorruit worden geplakt en wel rechts onder aan de ruit. Daar zit bij auto's vaak al de Duitse milieusticker, dus wellicht moet deze sticker er overheen worden geplakt?? Bij een motorfiets is die plek meestal wel vrij, als er tenminste geen tolstickers op die plek zitten.

De sticker kan ook, als de voorruit ontbreekt, op de voorkant (!) van het voertuig worden geplakt. Nou is voor zo'n grote sticker eigenlijk nooit plaats op de voorkant van een motorfiets en dus hoe dit bij een motorfiets moet is mij een raadsel. Je zal maar een "naked bike" hebben, want dan is het glas van de koplamp het enige oppervlak aan de voorkant.
Verder is deze sticker zo ontzettend lelijk, dat mijn milieusticker een plekje in mijn tanktas krijgt. Opplakken kan immers altijd ter plekke nog, als het echt nodig is. Als je thuiskomt bestel je gewoon voor € 4,21 een nieuwe sticker voor in de tanktas en haal je de oude sticker weer van je motorfiets af.

Boetes voor burgers van de EU worden vanaf 1 april 2017 uitgeschreven. De Franse staatsdrukkerij, de enige die deze sticker mag printen, kan zo af en toe de enorme vraag niet aan. Even uitkijken dus en de sticker bijtijds bestellen.


 

Milieusticker(tje) Spanje
door Luuk - 06 maart 2019Spaanse milieusticker

In sommige steden in Spanje is een milieusticker verplicht. Ook hier is een milieusticker ontworpen, om het verkeer te reguleren als de milieuzone actief is.

Meer informatie is te vinden op de officiele spaanstalige website www.dgt.es.

Deze sticker is verkrijgbaar bij de Spaanse postkantoren en de kosten bedragen € 5. Alleen ..... waar plak je die nu weer?

 


 

 

 

 

 

 

 Belgische milieustickers - per stad uitgegeven, maar gelukkig niet nodig voor motorfietsen of Nederlandse voertuigen
Spaanse milieustickers
Verkeersbord bij Zona a Traffico Limitato - een kleine studie is geen overbodige luxe
Deense milieuzones - alleen van toepassing op vrachtwagens en bussen
Area de prioridad residencial in Madrid - inderdaad toegankelijk voor motorfietsen tussen 07:00 en 22:00
Milieusticker Tsjechië - de sticker-mania begint extreme vormen aan te nemen
De Franse milieuzones - de bijbehorende milieusticker is erg slecht verkrijgbaar
Franse Mileuzone
Franse Milieu stickers