Op deze bladzijde is het nieuws te vinden.
Ook ingezonden nieuws kan hier worden geplaatst.


Website

De website van de
DC-10 Sky Riders geeft een leuk beeld van de club activiteiten.

De inhoud van de website wordt gemaakt door de leden. Als iemand een leuk verhaal, een leuke foto of fotoserie heeft, dan kan deze uiteraard worden geplaatst.

In het archief is een overzicht te vinden van alle (bekende) ritten, inclusief foto's, het verslag en de route.

Naast de vaste club activiteiten kunnen leden ad hoc activiteiten op de website plaatsen. Hiervoor een kant en klaar verhaal opsturen naar de webmaster.

Meet & Greet rides kunnen worden opgegeven middels een e-mail aan de leden en aan de webmaster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DC-10 Skyriders 2011-2018 ©

 

Nieuws, etc.

Een pekelfiets ....... in de zomer?
door Luuk - 01 augustus 2018

In veel gemeentes en provincies, in heel Nederland, staan de strooiwagens paraat om ieder moment uit te rukken. Niet voor glad Strooien in de zomerijs of sneeuw, maar voor smeltend asfalt. Deze zomer is het snikheet en dan kan het asfalt temperaturen bereiken van 80 graden Celsius. Dan ontstaat het gevaar dat asfalt gaat smelten en de wegen kunnen hierdoor beschadigd raken. 

Er wordt met zout en pekel gestrooid zodra het asfalt dreigt te smelten. Het zout onttrekt vocht uit de lucht, waardoor het wegdek koelt en de weg begaanbaar blijft. Het zout zorgt er ook voor dat vers gelegd asfalt niet te zacht wordt en maakt de weg minder stroperig en plakkerig.

Het smeltend asfalt vormt meestal geen probleem voor de snelwegen, omdat het zeer open asfaltbeton (ZOAB) is niet zo gevoelig voor de warmte.

Om het goede effect te hebben, wordt er zelfs meer gestrooid dan in de winter. Deskundigen schatten in dat het strooien eens in de drie dagen moet gebeuren. En als het regent spoelt het zout weg en moet er opnieuw gestrooid worden.


 

Tyre stopt met Google Maps
door Luuk - 30 juli 2018

Op de website van route-programma Tyre kwam ik de het volgende bericht tegen:

Veel routeplanner stoppen!
Veel huidige routeplanners die zijn gebaseerd op Google Maps zijn gestopt of gaan binnenkort stoppen. Dat omdat vanaf 11 juni Google Maps zonder API key niet meer zal functioneren en een API key kost gewoon serieus veel geld. Tyre zal door blijven gaan, maar dan zonder Google Maps, de programmeur van Tyre werkt op dit moment dag en nacht aan de implementatie van een andere kaartdienst.

Het lijkt er dus op dat het gratis Tyre aan het verdwijnen is en volledig wordt vervangen door de betaalde MyRouteApp. Overigens kan ik op de MyRouteApp website niets meer vinden over het kaartmateriaal dat gebruikt wordt of kan worden. De MyRouteApp is beschikbaar v.a. € 19,95 per jaar (of € 29,95 voor de Gold editie; € 49,95 voor de all-in-one editie). Garmin gebruikers kunnen volgens mij altijd beter gebruik maken van Garmin BaseCamp (gratis voor Zūmo gebruikers).


 

80 km/uur in Frankrijk80 km/uur
door Luuk - 6 juli 2018

De vakantieperiode is aangebroken en uitgerekend nu wordt de snelheidslimiet in Frankrijk aangepast. Per 1 juli is de maximum snelheid op provinciale wegen teruggebracht van 90 naar 80 km/uur. De navigatie apparatuur is daar overigens nog niet op aangepast, dus dat zal velen een bekeuring op gaan leveren. De franse politie heeft aangekondigd streng te gaan handhaven.

Deze maatregel is genomen om het aantal verkeersdoden af te laten nemen. De rijstijl kan dus wat relaxter worden, zodat er meer tijd overblijft voor bijvoorbeeld ....... App'en. Het netto effect op de verkeersveiligheid zou daarom wel eens heel anders kunnen uitpakken.

Vorig jaar is overigens de maximum snelheid op provinciale wegen in Vlaanderen teruggebracht naar 70 km/uur. In Wallonië blijft de maximumsnelheid 90 km/uur. Waar de grens tussen beide delen van het land ligt is altijd onduidelijk.
Net ten zuiden van Limburg ligt de franstalige Voerstreek, die hoort bij Vlaanderen. Het duitstalige deel van België hoort bij Wallonië. Veel succes!


 

BMW Navigator V "op zwart"
door LuuK/ Otto - 20 juni 2018BMW Navigator 5

In de Vogezen had Otto al wat problemen met zijn Navigator. Bij de laatste kaart update was alleen de kaart van Noordelijk Europa geïnstalleerd en daar heb je in Frankrijk niet zoveel aan.

Na de motorrit werd de kaart van geheel Europa opnieuw geïnstalleerd, om er daarna achter te komen dat de Navigator niet meer wilde opstarten.

Er rees het vermoeden dat de Navigator vol zat, maar de Navigator bleek niet op "mass storage" te staan, maar op MTP. Dan is de Navigator, net zoals een Zūmo, niet benaderbaar met een computer. Daar is het volgende op gevonden:

Nog hartstikke bedankt voor de tijd die je hebt besteed aan mijn Navigator!
Na wat rondbellen. Allemaal met slecht nieuws. Waypoint moest nieuwe software hiervoor schrijven en Motoport wilde hem minimaal een nacht aan de computer leggen...
Dacht ik, zal niet gewoon een grotere Mini SD-kaart erin stoppen! En ja hoor bingo alles opgelost :)

Tot de volgende tour (met werkende Zūmo!)
Otto

Het moraal van het verhaal:Basecamp update 4.7.0. installeren?
door Luuk - 28 mei 2018

Vanaf 23 mei 2018 is de update van Basecamp voor Windows beschikbaar gekomen. Helaas zijn een aantal functies verdwenen en is er geen nieuwe functionaliteit toegevoegd. In de Basecamp update is het volgende verwijderd:

De oude versie van BaseCamp naast de nieuwe gebruiken:
Wanneer je voordat je de Basecamp update laat uitvoeren, de mapnaam waarin BaseCamp op je Windows pc staat wijzigt, dan kun je zowel de oude als de nieuwe versie naast elkaar blijven gebruiken. Zelf gebruik ik gewoon de oude versie.

 


 

Garmin Zūmo 396 LMT-S
door Luuk - 12 april 2018

Begin deze maand is de nieuwe Zūmo geïntroduceerd, de Zūmo 396 LMT-S. Deze nieuwe Zūmo is een verdere ontwikkeling van Zumo 396de bekende Zūmo 395 en heeft de beschikking gekregen over Wi-Fi. De kast is wat strakker geworden en er is ook een 'Live Services voor verkeersinformatie en weersverwachting' via de Smartphone Link app. Het kaartmateriaal kan via deze Wi-Fi verbinding, zonder computer, worden bijgewerkt.
Ook is routes met anderen delen via de Smartphone mogelijk geworden. Met de 396 kan muziek worden afgespeeld en dan begint de Zūmo 396 wel heel erg op de Zūmo 595 te lijken.

Met 'Adventurous Routing' kan je de route rijden over kronkelige wegen of door heuvelachtig landschap met weinig autowegen.

Verder kan deze Zūmo waarschuwingen voor naderende scherpe bochten en snelheidscamera's. Een automatische ongevalmelding kan worden ingesteld, zodat de Zūmo een zelf vooraf ingesteld telefoonnummer kiest als je een ogeval krijgt (of de Zūmo zelf ter aarde stort).

De nieuwe Zūmo wordt geleverd met de kaarten van heel Europa en de adviesprijs is € 399,99. Meer informatie is te vinden op https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/610131


 

Zitpositie
door Luuk - 14 februari 2018Zitpositie

Op het forum van de VFR Owners Club kwam ik een leuke link tegen van een motor ergonomie website: http://cycle-ergo.com/.

Op deze website wordt de zitpositie per motormerk en motormodel weergegeven, zodat je een beeld kan krijgen van het comfort. Ook de lengte van de motorrijder, etc. kan worden aangepast. Ook kunnen de voeten op de grond worden gezet, om zo te zien of de hoogte goed is.

 

 

 

 

 

 

 


 

Milieu zones en milieustickersMilieusticker Tsjechie
door Luuk - 13 februari 2018

Er komen tegenwoordig steeds meer milieuzones (of LEZ; Low Emission Zone) in de Europese steden.

Vele websites berichten hierover, maar of het altijd compleet is? Er bestaat ook de website http://urbanaccessregulations.eu/, die tot 23 december 2017 gesponsord werd door de Europese Commissie. Vanaf 23 december 2017 wordt de website gerund op basis van commerciële financiering door Sadler Consultants Ltd.

Op de disclaimer staat dat de informatie niet correct hoeft te zijn; alleen de officiële websites zijn bepalend. Er staat ook geen datum vermeld op de publicaties op deze website, dus het is niet te achterhalen of deze regels up-to-date zijn. Bij de Algemene voorwaarden staat ook vermeld dat deze website is bedoeld voor auto's. Nou, daar heb je als motorrijder wat aan..

Er zijn op dit moment veel milieuzones ingesteld en een samenvatting, voor zover ik kan achterhalen (ik geef geen garantie m.b.t. de juistheid/ volledigheid), is te vinden op de bladzijde "Milieu zones en milieu stickers".

 

 


 

Uitrusting voor het buitenland
door Luuk - 20 februari 2018autobahn sticker

Het is vaak onduidelijk wat je als extra uitrusting mee moet nemen naar het buitenland. Veel informatie is overigens te vinden op de website van de ANWB, maar ook voor 2018 ben ik alles maar weer eens op een rijtje aan het zetten.

Ook dit jaar heeft Frankrijk weer wat "leuke en nuttige" dingen (niet dus) verzonnen voor de motorrijder. Zo zijn CE-keur motorhandschoenen tegenwoordig verplicht en is een milieu sticker voor sommige steden noodzakelijk. De levertijd van de milieusticker is overigens op dit moment 4 tot 6 weken of zelfs langer. Op tijd bestellen dus.

Ook in Tsjechië is de milieusticker ontdekt. Deze zou in 2017 worden ingevoerd, maar is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Ook tolheffingen/ tolvignetten verdienen de aandacht; sommige landen vereisen een tolvignet en andere heffen weer tol per traject. Ook zijn soms tol-kastjes verplicht, maar hoe je die op een motorfiets kan zetten is mij onduidelijk.
In sommige landen (zoals Portugal en Noorwegen) is het voor de buitenlander wel vaak erg moeilijk gemaakt. Tol informatie is te vinden op de ANWB website.
De toltarieven zijn te vinden op de Belgische website VAB.

Een samenvatting is hier te vinden; ik geef overigens geen garantie voor de volledigheid/ juistheid.

Peter stuurde de volgende links op m.b.t. de waarschuwing van flitspalen op de Zūmo:

 Zout strooien in de zomer.
Kijk uit: in Frankrijk 80 km/uur op de provinciale wegen
Zūmo 396 LMT-S - het nieuwste navigatietoestel van Garmin
Een goed beeld van de zitpositie per motorfiets
Milieusticker Tsjechië - de sticker-mania begint extreme vormen aan te nemen
Het Sloveense vignet voor de motor. Verplicht als je de snelwegen gebruikt en er wordt veel gecontroleerd.