Op deze bladzijde is het nieuws te vinden.
Ook ingezonden nieuws kan hier worden geplaatst.


Website

De website van de
DC-10 Sky Riders geeft een leuk beeld van de club activiteiten.

De inhoud van de website wordt gemaakt door de leden. Als iemand een leuk verhaal, een leuke foto of fotoserie heeft, dan kan deze uiteraard worden geplaatst.

In het archief is een overzicht te vinden van alle (bekende) ritten, inclusief foto's, het verslag en de route.

Naast de vaste club activiteiten kunnen leden ad hoc activiteiten op de website plaatsen. Hiervoor een kant en klaar verhaal opsturen naar de webmaster.

Meet & Greet rides kunnen worden opgegeven middels een e-mail aan de leden en aan de webmaster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DC-10 Skyriders 2011-2021 ©

Nieuws, etc.

Corona paspoort
door Luuk - 9 mei 2021

Steeds meer landen introduceren een COVID-paspoort, zodat je kan aantonen dat je gevaccineerd bent of het virus al hebt gehad. Geweldig, maar dat blijven natuurlijk landelijke initiatieven. Gebruik in het buitenland, Vaccinatie paspoortook binnen de EU, is natuurlijk niet mogelijk. Je kan dan alleen in eigen land het normale leven weer een beetje oppakken en dat is natuurlijk al prachtig. In Nederland is dit initiatief (nog) niet van de grond gekomen.

Dit COVID-paspoort is binnen de EU al een jaar geleden aan de orde geweest en toen was de EU duidelijk: "dat gaan we zeker niet doen".
Gisteren is binnen de EU besloten om toch maar een COVID-paspoort te gaan ontwikkelen, op basis van een QR-code en/ of een papieren document. Het COVID-paspoort systeem moet nog ontwikkeld worden en het systeem moet op 21 juni gereed zijn. Dit is een streefdatum en geen vast gegeven. Daarna hebben de EU-lidstaten zes weken de tijd om het in te voeren. Dan zitten we al weer in augustus, als er tenminste niets tegen zit.

Tot die tijd is reizen, zelfs binnen de EU, vermoedelijk problematisch en blijft de test/ quarantaine verplichting gewoon bestaan. Ook voor toegang tot restaurants, evenementen, pretparken, etc. zal je vermoedelijk nog getest moeten blijven worden, ook al ben je gevaccineerd.
Dit zal dan ook de nodige vertraging op kunnen gaan leveren voor de opening van diverse attracties en horeca, zodat er voorlopig niet veel verandert. En dat terwijl dit al een jaar geleden in alle rust geregeld had kunnen worden.
Er wordt altijd gezegd "regeren is vooruitzien", maar de regering en de EU zelf is hier helaas niet zo goed in.

Reizen naar landen buiten de EU is en blijft helemaal onduidelijk. Afspraken hierover zijn nog niet gemaakt en hebben blijkbaar ook geen prioriteit. De USA wil graag afspraken maken met de EU, zodat Amerikanen naar de EU kunnen reizen. De voortgang van deze besprekingen is volledig onbekend, maar ik mag toch hopen dat wij dan ook weer zonder test naar de USA kunnen reizen.

Het uitzetten van het COVID beleid is voor alle beleidmakers op alle gebieden een opeenstapeling van gemiste kansen. Jammer, maar dit is inherent aan de huidige politiek. Zo is er geen gebruik gemaakt van het internationaal vaccinatie bewijs, het "gele" boekje. Bij mij staat de COVID-vaccinatie er wel in, maar of dat ook voordelen oplevert is de vraag.


 

Buitenland rit
door Luuk - 02 mei 2021

Nu het langzaam voorjaar dreigt te gaan worden, begint het toch te kriebelen: een ritje buiten Nederland.

Er zijn diverse informatiebronnen beschikbaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn:

Een buitenlandrit blijkt dus op dit moment twijfelachtig of niet mogelijk en dat terwijl velen al een tweede vaccinatie hebben gehad. In het begin van de volgende maand krijg ook ik mijn tweede vaccinatie en je mag er dan toch hopelijk vanuit gaan dat reizen/ vakantie voor de gevaccineerden weer mogelijk wordt zonder quarantaine of testen.

Een andere mogelijkheid zou een EU Corona-paspoort kunnen zijn. De EU heeft dit al een jaar tegen gehouden, maar afgelopen week is besloten om dit toch in te gaan voeren. Dit Corona-paspoort gaat nu door de EU ontwikkeld worden, maar dat kan natuurlijk nog een hele tijd gaan duren. Hopelijk is het voor de zomervakantie klaar, maar het zou natuurlijk ook veel later kunnen gaan worden.

Het systeem moet gaan werken met een QR-code die gelezen moet gaan worden vanaf je telefoon of een pdf-bestand. Wie zo'n bestand kan gaan inlezen is zeer onduidelijk, want ook hier zijn natuurlijk wat privacy issues; zouden vakantielanden buiten de EU, zoals USA, Canada, Turkije, Marokko, Suriname, Brazilië of Cuba (om er maar een paar te noemen) toegang gaan krijgen tot het systeem met persoonsinformatie?

Hopelijk gaan veel landen het inentingsbewijs, testbewijs of anti-lichamen bewijs snel erkennen, waardoor we weer vrij kunnen reizen. Dit zijn tenslotte ook de ingredienten voor het Corona-paspoort.

NB: overigens zie ik deze week heel erg veel vakantievierende Duitsers rijden, dus heb ik wat gemist?Garmin kaart update
door Peter/ Luuk - 01 mei 2021Zumo 590

Gisteren is kaart update City Navigator Europe NTU 2021.3 verschenen en kan via Garmin Express geïnstalleerd worden.

De vorige versie was City Navigator Europe NTU 2021.1 uit juli 2020 en begon wat achter te lopen.
Versie NTU 2021.2 is nooit verschenen, maar versie NT 2021.2 (voor de "oudere" Zūmo's) wel. Opmerkelijk!

Met de nieuwe update kunnen we weer zorgeloos in de rondte rijden en wij zijn dan ook geheel klaar voor een buitenlandrit. Helaas zal dit laatste nog even moeten wachten, omdat we niet probleemloos door onze buurlanden mogen rijden.

 


 

APK voor motorfiets
door Peter/ Luuk - 29 april 2021

Wie ooit op het idee kwam is niet duidelijk, maar iemand moet het ooit verzonnen hebben. Het verplicht maken van de Algemene Periodieke Keuring (APK) voor motoren. Een maatregel die de EU Wekplaatsin Brussel graag in alle lidstaten in wil voeren. Dat zou volgens sommigen de verkeersveiligheid verbeteren. Anderen stellen dat een technisch mankement vrijwel nooit de leidende oorzaak is van een ongeval. 

Een paar dagen geleden is in het Europese Parlement een resolutie aangenomen waarin het aan de Europese Commissie vraagt een pakket aan maatregelen rondom vervoersmiddelen uit te voeren, dat al eerder in de Commissie Transport en Toerisme is aangenomen. Dit betekent dat er nu nog maar één stap zit naar de daadwerkelijke invoering van een verplichte APK voor motorfietsen in heel Europa.

Daar wordt ik niet blij van, maar het zit er al jaren aan te komen.
Gezien het grote tekort aan monteurs in de meeste werkplaatsen, zal de wachttijd voor een keuring wel eens flink op kunnen lopen. De keuringstermijn kan dan zeker niet altijd worden gehaald, wat enorme juridische gevolgen kan of zal hebben. Het is voor mij dan ook de vraag of een APK voor motorfietsen haalbaar is; het ontmoedigen van technische scholing begint ook hier z'n vruchten af te werpen.

Zeker voor de motorrijders die zelf het onderhoud uitvoeren, zou het wel eens enorm vervelend kunnen worden. Als het een APK naar Duits model gaat worden, dan kan je met diverse aftermarket onderdelen wel eens tegen een afkeur aanlopen. Dat is erg ingrijpend, want velen rijden met schitterend "aangepaste" motoren in de rondte.

Het hele artikel, met alle details is te vinden op nieuwsmotor.nl


 

Milieu zones en milieustickersMilieusticker Tsjechie
door Luuk - 07 maart 2019

Er komen tegenwoordig steeds meer milieuzones (of LEZ; Low Emission Zone) in de Europese steden.

Veelal moet een milieusticker worden aangeschaft, zoals voor Frankrijk en Spanje.

De levertijd van de Franse milieusticker is overigens zo'n 10 dagen of zelfs langer. Op tijd bestellen dus. De Spaanse mileusticker is verkrijgbaar bij het postkantoor.

Ook in Tsjechië is de milieusticker ontdekt. Deze zou in 2017 worden ingevoerd, maar is nu nog steeds voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In Londen wordt per 8 april de Ultra Low Emission zone ingevoerd. Deze is ook van toepassing is op motoren en deze moeten voldoen aan de Euro 3 norm. Afkopen is mogelijk voor £ 12,50 per dag.

De Low Emission Zones (LEZ) in Spanje en Italië zijn nog steeds niet te begrijpen. Het is aan te raden deze zones te vermijden, tenzij het 100% zeker is dat het volgens de wet mag. Neem altijd contact op met het hotel, als deze gelegen is in zo'n LEZ. De boetes zijn behoorlijk hoog.

Vele websites berichten over LEZ's, maar of het altijd compleet is? Er bestaat ook de website http://urbanaccessregulations.eu/, die tot 23 december 2017 gesponsord werd door de Europese Commissie. Vanaf 23 december 2017 wordt de website gerund op basis van commerciële financiering door Sadler Consultants Ltd.

Op de disclaimer staat dat de informatie niet correct hoeft te zijn; alleen de officiële websites zijn bepalend. Er staat ook geen datum vermeld op de publicaties op deze website, dus het is niet te achterhalen of deze regels up-to-date zijn. Tegenwoordig is op deze website ook te vinden voor welke voertuigen de LEZ geldig is.

Er zijn op dit moment veel milieuzones ingesteld en een samenvatting, voor zover ik kan achterhalen (ik geef geen garantie m.b.t. de juistheid/ volledigheid), is te vinden op de bladzijde "Milieu zones en milieu stickers".


 

Uitrusting voor het buitenland
door Luuk - 6 april 2021autobahn sticker

Het is vaak onduidelijk wat je als extra uitrusting mee moet nemen naar het buitenland. Veel informatie is overigens te vinden op de website van de ANWB, maar ook voor 2019 ben ik alles maar weer eens op een rijtje aan het zetten.

Het afgelopen jaar heeft Frankrijk geen nieuwe onzinnige wetgeving ingevoerd. Het CE-keur voor motorhandschoenen blijft verplicht en is een milieu sticker voor sommige steden noodzakelijk.

Spanje heeft sinds begin 2021 ook een verplichting om beschermende handschoenen te dragen. De handschoen moet bestaan uit dik leder, kunstleder, kevlar of een soortgelijk materiaal dat goed bestand is tegen hitte en schuren.

Ook tolheffingen/ tolvignetten verdienen de aandacht; sommige landen vereisen een tolvignet en andere heffen weer tol per traject.

Een handig apparaat is de tolbadge. De Tolbadge is een elektronische tolbetaling voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De tolbadge is een elektronische 'snelle' manier van betalen op het gehele Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse wegennet en bij ruim 300 parkeerterreinen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Plak, indien mogelijk, de badge op het windscherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Ook mag je de badge in het borstzakje van je motorjack dragen of in een transparante tanktas.

In sommige landen (zoals Portugal en Noorwegen) is het voor de buitenlander wel vaak erg moeilijk gemaakt. Tol informatie is te vinden op de ANWB website.
De toltarieven zijn te vinden op de Belgische website VAB.

Een samenvatting is hier te vinden; ik geef overigens geen garantie voor de volledigheid/ juistheid.

Peter stuurde de volgende links op m.b.t. de waarschuwing van flitspalen op de Zūmo:

 Het "gele" boekje - internationaal erkend vaccinatie bewijs, maar nu blijkbaar even niet!
De reisapp van buitenlandse zaken met veel (on)duidelijkheden
COVID vaccinatie - onderdeel van het Corona-paspoort
Garmin Zumo 590
APK voor motorfietsen - wat een dramatisch en onuitvoerbaar plan van de EU
Milieusticker Tsjechië - de sticker-mania begint extreme vormen aan te nemen
Het Sloveense vignet voor de motor. Verplicht als je de snelwegen gebruikt en er wordt veel gecontroleerd.