Op deze bladzijde is het nieuws te vinden.
Ook ingezonden nieuws kan hier worden geplaatst.


Website

De website van de
DC-10 Sky Riders geeft een leuk beeld van de club activiteiten.

De inhoud van de website wordt gemaakt door de leden. Als iemand een leuk verhaal, een leuke foto of fotoserie heeft, dan kan deze uiteraard worden geplaatst.

In het archief is een overzicht te vinden van alle (bekende) ritten, inclusief foto's, het verslag en de route.

Naast de vaste club activiteiten kunnen leden ad hoc activiteiten op de website plaatsen. Hiervoor een kant en klaar verhaal opsturen naar de webmaster.

Meet & Greet rides kunnen worden opgegeven middels een e-mail aan de leden en aan de webmaster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DC-10 Skyriders 2011-2018 ©

 

Nieuws, etc.

Zitpositie
door Luuk - 14 februari 2018Zitpositie

Op het forum van de VFR Owners Club kwam ik een leuke link tegen van een motor ergonomie website: http://cycle-ergo.com/.

Op deze website wordt de zitpositie per motormerk en motormodel weergegeven, zodat je een beeld kan krijgen van het comfort. Ook de lengte van de motorrijder, etc. kan worden aangepast. Ook kunnen de voeten op de grond worden gezet, om zo te zien of de hoogte goed is.

 

 

 

 

 

 


 

Helm koeling
door Peter - 5 februari 2018Helm koeling

Het was tijdens de snertrit zo warm, dat je behoefte gaat krijgen aan wat koeling. Deze helm-koeling van Blu-armor verlaagt de temperatuur is de helm met zo'n 6 to 15 graden. De koeler is snel op je helm te monteren en dat voor maar 1900 Rupees (zo'n € 24). Dit briljante ontworpen koelsysteem is van Indiase oorsprong en is dus 100% betrouwbaar. De batterij gaat maar liefst 10 uur mee.

De volledige beschrijving en informatie is te vinden op https://bluarmorhelmets.com

Dus: omdat het zaterdag zo warm was ..........

 

 


 

Trajectcontroles in België
door Luuk - 25 januari 2018

Eigenlijk wil ik altijd zo snel mogelijk door België heenrijden, op weg naar het zonnige zuiden. Dat wordt in de loop van dit jaar steeds moeilijker, want Vlaanderen investeert flink in de trajectcontroles. Traject controle Belgie

Op dit moment zijn er in Vlaanderen 31 trajectcontroles actief. Tegen de zomer van 2018 moet hun aantal toenemen tot 68, en dat betekent dus maar liefst 37 extra systemen. Op dit moment zijn 27 van deze trajectcontroles te vinden op de binnenwegen, de rest langs snelwegen.

Van de 37 extra controlesystemen komen er 34 op de binnenwegen en slechts drie op snelwegen. Deze uitbreiding gaat nog verder door, want aan het eind van dit jaar moeten er in Vlaanderen al 88 trajectcontroles operationeel zijn. Het doel is zelfs om hun aantal te laten toenemen tot 300 tegen 2020, waarmee het grootste gedeelte van het wegennet gedekt zou zijn.

Daarbij moet ook nog worden bedacht dat de maximum snelheid buiten de bebouwde kom sinds 1 januari 2017 in Vlaanderen is verlaagd naar 70 km/uur. In Brussel en Wallonië blijft de maximum snelheid 90 km/uur. Dat wordt dus opletten en een kaart van Vlaanderen is dus noodzakelijk om te bepalen hoe hard je mag rijden. Anders wordt een ritje door België een erg dure aangelegenheid. In België gewoon pokhouterig overal buiten de bebouwde kom 70 km/uur gaan rijden kan natuurlijk ook.


 

Motorbeurs Utrecht
door Luuk - 17 januari 2018

Bijna is het weer zover: de Motorbeurs in Utrecht. De beurs wordt in 2018 gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, van 22 t/m 25 februari.

Zoals gebruikelijk vinden er weer allerlei activiteiten plaats, met dit jaar het uit Japan Motorbeurs Utrechtovergewaaide Moto Gymkhana. Hierbij wordt een behendigheidsparcours afgelegd, zoals bekend van de VRO-training. Op relatief hoge snelheid slingeren zij onder andere langs een rij pylonen. Ik ben benieuwd.

Uiteraard is er ook weer een ruime uitstalling van diverse motorzaken, zodat een ieder zijn slag kan slaan met accessoires en motorkleding.

Mijn interesse gaat vooral uit naar de nieuwe motormodellen.
Is er een waardige vervanging mogelijk voor mijn VFR1200F? Wellicht is de Kawasaki ZZR1400 Performance Sport, met 200 pk en een begrensde top van 299 km/uur, een goede kandidaat. Of misschien een Goldwing, een Multistrada of een GS ...... nou nee, niet mijn keuze!

De toegangskaarten kosten online €14 (plus €1 administratiekosten). De kaarten zijn ook bij diverse motorwinkel voor dezelfde prijs beschikbaar, maar dan zonder administratiekosten. Aan de kassa betaal je er €17,50 voor en moet je in de rij voor de kassa.


 

Het uitzetten van een maandelijkse SkyRider rit
door Luuk - update 6 januari 2018

Zoals Rein al constateerde, staan er in het seizoen 2018 nog vier maandelijkse ritten open (NB: alle ritten van 2018 zijn inmiddels gevuld). Het is dus wederom niet gelukt om de rittenplanning voor de kerst "dicht" te hebben.

Veel motorrijders denken dat het heel erg moeilijk is om een rit te organiseren. Dat valt echter wel mee, want het is altijd vrij eenvoudig om ideeën op te doen op het internet. Op de pagina 'Links' staan vele websites met route-ideeën. Ook vele collega-motorclubs hebben complete routes van ritten, inclusief horeca, op hun website staan; wel even uitkijken, want een Chopper-club stelt heel andere eisen aan een route dan wij. Pont

Laatst kwam ik zelfs een bestand tegen met daarin alle Promotor Tanktas Tochten van de afgelopen jaren; hoe makkelijk kan het worden?
Zoek een gebied uit en zoek een route. Het samenstellen van een nieuwe route op basis van een paar routes kan natuurlijk ook.

Voor het startpunt moet een restaurant worden gevonden en dan voldoet een wegrestaurant vaak erg goed. Deze zijn vaak goed gelegen aan de snelweg en zijn meestal flexibel met de hoeveelheden koffie en bijbehorend appelgebak. Deze wegrestaurants zijn ook elke dag geopend!

Voor het lunch restaurant kan het best worden gezocht naar een lokaal restaurant. Wel even uitkijken dat ze op dinsdag ook geopend zijn, want vaak zijn deze restaurants op dinsdag gesloten. Gelukkig is dit tegenwoordig via hun website snel te achterhalen. Overigens hebben we in het verleden wel restaurants gehad, die speciaal een uurtje voor ons open gingen.

Het eindpunt stelt wat minder hoge eisen: een terras met parkeerplaats is voldoende en een afspraak maken is vaak niet nodig, maar soms wel aan te raden.

Als dan een route is uitgezet en de restaurants zijn uitgezocht, dan kan de route naar mij worden opgestuurd in GPX-format of ITN-format. Ik zorg er dan voor dat de routes "netjes" worden gemaakt en beschikbaar komen in het juiste format voor de Zūmo en TomTom. Rein moet dan voorzien worden van de details en zorgt dan via e-mail voor de aankondiging.

Mocht er hulp nodig zijn bij het uitzetten van een rit, dan wil nagenoeg iedere SkyRider, waaronder ik, wel advies geven. Dus: claim bij Rein een rit-datum en maak een leuke rit. Er is geen excuus om het niet te doen, ook al is het de eerste keer.

Succes met het uitzetten van één van de vier openstaande ritten en, oh ja, kijk uit voor de wekelijkse markten, want die kunnen nog wel eens voor wegafsluitingen zorgen. Een keer voorijden op dinsdag is een echte aanrader.


 

Milieu zones en milieustickersMilieusticker Tsjechie
door Luuk - 13 februari 2018

Er komen tegenwoordig steeds meer milieuzones (of LEZ; Low Emission Zone) in de Europese steden.

Vele websites berichten hierover, maar of het altijd compleet is? Er bestaat ook de website http://urbanaccessregulations.eu/, die tot 23 december 2017 gesponsord werd door de Europese Commissie. Vanaf 23 december 2017 wordt de website gerund op basis van commerciële financiering door Sadler Consultants Ltd.

Op de disclaimer staat dat de informatie niet correct hoeft te zijn; alleen de officiële websites zijn bepalend. Er staat ook geen datum vermeld op de publicaties op deze website, dus het is niet te achterhalen of deze regels up-to-date zijn. Bij de Algemene voorwaarden staat ook vermeld dat deze website is bedoeld voor auto's. Nou, daar heb je als motorrijder wat aan..

Er zijn op dit moment veel milieuzones ingesteld en een samenvatting, voor zover ik kan achterhalen (ik geef geen garantie m.b.t. de juistheid/ volledigheid), is te vinden op de bladzijde "Milieu zones en milieu stickers".

 

 


 

Uitrusting voor het buitenland
door Luuk - 20 februari 2018autobahn sticker

Het is vaak onduidelijk wat je als extra uitrusting mee moet nemen naar het buitenland. Veel informatie is overigens te vinden op de website van de ANWB, maar ook voor 2018 ben ik alles maar weer eens op een rijtje aan het zetten.

Ook dit jaar heeft Frankrijk weer wat "leuke en nuttige" dingen (niet dus) verzonnen voor de motorrijder. Zo zijn CE-keur motorhandschoenen tegenwoordig verplicht en is een milieu sticker voor sommige steden noodzakelijk. De levertijd van de milieusticker is overigens op dit moment 4 tot 6 weken of zelfs langer. Op tijd bestellen dus.

Ook in Tsjechië is de milieusticker ontdekt. Deze zou in 2017 worden ingevoerd, maar is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Ook tolheffingen/ tolvignetten verdienen de aandacht; sommige landen vereisen een tolvignet en andere heffen weer tol per traject. Ook zijn soms tol-kastjes verplicht, maar hoe je die op een motorfiets kan zetten is mij onduidelijk.
In sommige landen (zoals Portugal en Noorwegen) is het voor de buitenlander wel vaak erg moeilijk gemaakt. Tol informatie is te vinden op de ANWB website.
De toltarieven zijn te vinden op de Belgische website VAB.

Een samenvatting is hier te vinden; ik geef overigens geen garantie voor de volledigheid/ juistheid.

Peter stuurde de volgende links op m.b.t. de waarschuwing van flitspalen op de Zūmo:

 Een goed beeld van de zitpositie per motorfiets
Helm koeler - een brilliant Indiase ontwerp
Motorbeurs Utrecht
Trajectcontrole in Vlaanderen
Tip - een oversteek per pont is altijd een succes in een route
Milieusticker Tsjechië - de sticker-mania begint extreme vormen aan te nemen
Het Sloveense vignet voor de motor. Verplicht als je de snelwegen gebruikt en er wordt veel gecontroleerd.